Kategorie
Gastronomia

Polska kuchnia

Polska kuchnia najlepsza na świecie? Argumenty za i przeciw

Włosi mają spaghetti, Francuzi żabie udka i ślimaki, Amerykanie lubują się w hamburgerach, a jak to wygląda u nas ? Restauracja Kacperek na Targówku codziennie przygotowuje dania polskiej kuchni i nie tylko. Turyści odwiedzający to niesamowicie smaczne miejsce w Warszawie nie mają wątpliwości na co mają ochotę. Oczywiście na liście zamówień musi wylądować – święty Graal polskich kucharzy, czyli „schabowy”. Pani Wiesława Piekut z Restauracji Kacperek od ponad 35 lat obserwuje panujące kulinarne trendy i nie ma wątpliwości… kulinarnie Polacy nie mają się czego wstydzić.

Argumenty Za

Polska kuchnia jest kuchnią dość prostą, każdy może zrobić w domu nasze narodowe potraw i nie potrzeba zbyt wielu składników – patrz kuchnia japońska… . Z drugiej strony choć zrobienie schabowego nie należy do najtrudniejszych to nie każdy zrobi dobrego schabowego. Mięso musi być odpowiednio ubite, a panierka odpowiednio skomponowana. Pierogi to już absolutnie kulinarnie „wyższa szkoła jazdy”. Doskonałe ciasto jest wypadkową wielu lat doświadczenia. W Restauracji Kacperek istniejącej już od 40 lat przepis zmienił się tylko nieznacznie. Po co coś zmieniać jeżeli smakuje doskonale ?

W Restauracji Kacperek dania – tak jak i w całej polskiej kuchni – są kompozycją wielu smaków. Dodatki takie jak buraczki, czy też mizeria doskonale wkomponowują się w wyraziste kulinarne tło dla dobrze przyprawionego kotleta, gdzie dopełnieniem są ziemniaki. Ten misz-masz sprawia, że polskie potrawy stają się wyjątkowe w międzynarodowym towarzystwie.

Zimą nie ma lepszego sposobu, aby się rozgrzać wypijając trochę rosołu. Polacy wiedzą to doskonale, przyjezdni turyści niekoniecznie i odkrywają właściwości polskich kulinariów dopiero, gdy znajdą się w Polsce. Podczas świąt nie sposób nie spróbować polskich pierogów. Farsz w zależności od upodobań – ser z ziemniakami, mięso lub kapusta z grzybami – musi smakować. Kucharze z Restauracji Kacperek potrafią zrobić w zasadzie każdy rodzaj, zgodnie z życzeniem klienta.

Argumenty przeciw

Ciężko jest znaleźć argumenty świadczące o tym, że polska kuchnia nie jest najlepszą kuchnią świata, samemu będą Polakiem, ale spróbujmy… . Największą wadą polskich potraw – choć nie wszystkich ! – są ich kalorie. Nasze dania raczej nie są z tych spod znaku „fit”. Z drugiej strony nie mogą być inne patrząc na nasz klimat. W kraju, gdzie więcej dni pochmurnych niż słonecznych porządny obiad postawi na nogi nawet największego zmarzlaka.

Inną pewną wadą, choć bardziej wypadałoby tu napisać rzeczą, które inne kuchnie mają dopracowane lepiej to dania „szybkiej obsługi”. Włosi mają pizzę, Francuzi croissanty, nam pozostaje smaczna bułeczka. Pieczywo wszak – tu nie ma wątpliwości – mamy najlepsze na świecie. Z drugiej strony pizza kupiona na targu w Neapolu smakuje niesamowicie i nie ma co ukrywać… w Polsce ciężko o taki przysmak, którym zajadałby się cały świat.

Aby zalety przysłoniły wady najlepiej jest jeść w miejscach, gdzie potrafią gotować. Będąc w Warszawie nie można ominąć Restauracji Kacperek, gdzie na polskiej kuchni znają się jak mało kto. restauracjakacperek.com.pl